"If you think education is expensive, try ignorance!" Derek Bok

joi, 9 aprilie 2015



                                                                           Globalizarea

                  Dezvoltarea economica si tehnologica de astazi are ca rezultat faptul ca activitatile umane au depasit granitele nationale. Pe masura ce aceste activitati se extind,ele depasesc reglemantarile statului national,iar legile si regulile au devenit “de import”. Globalizarea aduce schimbari radicale in toate domeniile activitatii umane,pietele se reconfigureaza ,institutiile se transforma,modul de viata al indivizilor devine imprevizibil. Globalizarea este un proces care aduce schimbari sociale la nivel planetar. Lumea de azi este una dominata de interese transnationale,inegalitatea economica si sociala. Aven de a face cu institutii mai presus de statul national (institutiile europene); aceste institutii au strategii si politici proprii care de mult ori nu reusesc  sa tina cont de interesele fiecarei natiuni.
                 Dezvoltarea societatilor multinationale conduce la un fenomen de concentrare a puterii economice in mana catorva companii care printr-un proces treptat de achizitii si fuziuni elimina concurentii din statele mai putin dezvoltate. Relatiile politice internationale desi se doresc democratice reduc practic rolul statelor mai putin importante, puterea acestora scazand in principal datorita puterii scaderii economice. Aceste state nu mai pot influenta deciziile care se iau la nivel multinational/global astfel incat puterea politica se concentreaza in mana catorva tari de unde provin si corporatiile internationale.
                 Globalizarea aparea astfel ca o provocare a secolului XXI ,dar si ca o amenintare. Democratia  inseamna puterea poporului,adica puterea celor multi,dar care luati ndividual au defapt o putere mica. Extinzand aceasta idee putem afirma ca defapt democratia mondiala este in pericol deoarece puterea si deciziile sunt concentrate la un numar mic de state. Provocarea cea mai mare pentru viitor este gasirea unei metode prin care forta extraordinara pe care o au companiile multinationale in luarea deciziilor sa fie contrabalansata de implicarea natiunilor mai mici in luarea acestor decizii.
                 
Protejarea natiunilor mai mici va avea in final un rol pozitiv prin asigurarea diversitatii de idei; mai multe idei inseamna solutii mai bune pentru toata lumea.

Autori : Morar Marius si Niculae Cristina



                                              Avantaje si dezavantaje ale globalizarii
 
Printre avantajele globalizarii putem enumera:

1.       Posibilitati de finantare din afara granitelor tarii. In cazul in care posibilitatile de finantare pe plan intern nu sunt suficiente se poate apela la finantarea externa de la banci multinationale
2.       Se imbunatateste accesul la tehnologia de varf care nu poate fi produsa pe plan local. Inventiile,inovatiile devin accesibile in orice parte a globului datorita globalizarii
3.       Creste calitatea managemantului. Conducatorii corporatiilor au acces la o varietate de culturi si tipuri de management
4.       Creste comertul international. A crescut de cateva zeci de ori in doar cateva decade
5.       Cresterea numarului locurilor de munca. Prin investitii straine se creaza locuri de munca
6.       Cresterea veniturilor la bugetul statului prin taxarea activitatii economice in crestere
7.       Dezvoltarea zonelor defavorizate prin realizarea unor proiecte mari de catre companiile multinationale
 
Globalizarea presupune si dezavantaje,precum:

1.       Cresterea dependentei de investitorii straini. Investitorii strain genereaza locuri de munca atunci cand vin,dar ei pot si pleca din tari ,iar atunci apar probleme legate de somaj si altele
2.       Reducerea suveranitatii si a independentei.  Reglementarile sunt facute astazi la nivel european sau global astfel incat statele nu se pot opune anumitor reglementari legale
3.       Traditiile si valorile traditionale sunt afectate negativ. Se realizeaza un transfer  al traditiilor,obiceiurilor din spre tarile bogate/importante spre tarile sarace/neimportante.
4.       Exploatarea resurselor de companii straine. Companiile straine cumpara terenuri,zacaminte,drepturi de exploatare.
5.       Eliminarea firmelor locale prin concurenta puternica venita din afara


Autori : Niculae Cristina  si Morar Marius

marți, 7 aprilie 2015

Globalizarea si oportunitatile sale



    Zilnic,se descopera noi modalitati de comunicare in masa care par sa "dizolve" granitele aflate intre tari.Aceasta,pentru ca azi locuitorii planetei au posibilitatea de a comunica unii cu altii,indiferent unde traiesc,ce limba vorbesc sau de ce religie apartin.Fenomenele sociale,economice si stiintifice  se extind cu usurinta la nivel mondial prin intermediul internetului,televiziunii si al telefoniei.
    Astfel,au aparut si numeroase oportunitati in ceea ce priveste domeniul educational.Astazi,elevii pot alege sa studieze oriunde pe glob.Ei pot obtine informatii legate de orice domeniu cu un minimum de effort.Chiar  si in cele mai sarace tari exista  acces la educatie gratuita.Burse pentru studio si cercetare sunt acordate pe tot globul pentru o varietate mare de domenii.
Nu doar informatia circula cu o mai mare usurinta.Oamenii se deplaseaza usor,chiar de pe un continent pe altul.Globalizarea limbii engleze are si ea un rol important in dezvoltarea sistemului educational,alaturi de aceasta  circulatie a informatiei si a oamenilor.
Scolile si universitatile in care orele de curs se tin in limba engleza sunt raspandite peste tot in lume.Dispunand de un limbaj comun,avem o mai mare usurinta in a asimila o cultura impreuna cu valorile sale si ne putem integra mai usor si mai rapid.
     In ziua de azi,putem alege sa mergem la universitatile din America.De exemplu,sa ne intregim cunostintele in Franta si apoi sa ne traim restul zilelor explorand imprejurimile unei insule indepartate.Putem sa alegem sa facem absolut tot ce ne trece  prin cap cu vietile noastre,orice ne face sa ne simtim impliniti,pentru ca mijloacele nu mai sunt o piedica.
    Totusi,cu atatea posibilitati asternute dinaintea noastra si o sfera atat de larga de optiuni, devine dificil pentru o persoana sa ia decizii pentru sine fara sa nu se simta coplesita.Totul suna tentant,multe lucruri ne starnesc  curiozitatea insa,uitam ce anume ne-am dorit initial,care au fost visele noastre,unde voiam sa ajungem.De exemplu,cu atatea oferte de studii pentru universitatile de peste tot din lume,un elev poate sa ignore complet o multime de oportunitati aflate mult mai aproape de el.Avem impresia ca ceea ce e mai departe de noi este neaparat  mai bun si pierdem ocaziile care se ivesc zilnic in jurul nostrum.Nu vizitam muzeele care sunt aproape de casa,insa mergem la cele din strainatate ,pentru care platim mai mult si la care ajungem mai greu.
    Planeta noastra se afla in continua schimbare,la fel ca noi si la fel ca relatiile care apar intre noi.Orizontul este vast,iar posibilitatile numeroase.Fie ca realizam acest lucru sau nu,noi dispunem de tot ce avem nevoie pentru a cladi viitorul asa cum ni-l imaginam.


Autor: Bolchiş Ioana
Clasa: a XI-a A