Globalizarea are efecte in toate tarile lumii, inclusiv in Romania. In prezent putem vedea in direct cum dispar vestigiile societatii industrial clasica caracterizate prin combinate industriale mamut sau orase monoindustriale. Romania, o tara relativ saraca si lipsita de viziune pe termen lung este astazi mult mai expusa crizelor decat alte tari, mai ales in ceea ce priveste crizele "de import" cu alte cuvinte efectelor globalizarii. Romania se confrunta cu o productivitate redusa a muncii, transporturi deficitare si informatizare precara.
Dupa 1990, societatea informationala a inceput sa patrunda timid si in Romania cu efecte negative insa deoarece tara noastra nu era pregatita fiid anesteziata de trecutul communist. Economia ineficienta a produs o inflatie galopanta, tara noastra a devenit dependenta de banii din afara.
Globalizarea poate avea pentru Romania atat efecte pozitive cat si negative. Printre efectele pozitive se numara patrunderea de capital strain absolut necesar in conditiile in care noi ducem lipsa de capital de investitii. Romania poate devein o tara atractiva pentru investitiile in industrie si agricultaura daca va stii sa favorizeze investitiile straine de amploare.
Un alt efect pozitiv este desfintarea granitelor europene si cresterea comertului international ce creeaza oportunitati si pentru firmele romanesti.
Parlementul European si celelalte intitutii europene, FMI, Banca Mondiala, moneda europeana, restrangerea sistemelor de aparare, NATO sunt doar o parte din provocarile geopolitice carora tara noastra trebuie sa le faca fata.
Din punct de vedere economic provocarile sunt:
-internationalizarea comertului prin scaderea taxelor vamale
-fluxurile de capital international cu potential de destabilizare macroeconomica
-societatea informationala si accesul global la informatii
Autor: Rat Ana Vanessa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu