"If you think education is expensive, try ignorance!" Derek Bok

joi, 26 februarie 2015

Despre globalizare

Globalizarea reprezinta extinderea dimensiunii unui fenomen, a unei ideologii, a unei strategii la scara intregii planete. Termenul este folosit pentru a descrie schimbarile in societate si in economia mondiala, care rezulta din comertul international extrem de crescut si din schimburi culturale. Descrie cresterea comertului si a investitiilor datorita caderii barierelor si cresterii interdependentei intre state. In context economic globalizarea se refera adesea la liberalizarea comertului.

luni, 23 februarie 2015

Evolutia creditarii si a economisirii in ultimii ani in Romania


Schimbările apărute în ultimii ani în viaţa economică (criza economică mondială,  creşterea cursului valutar la nivel fără precedent şi în ritm alert, retragerea investitorilor străini de pe piaţa românească, scăderea acţiunilor bursiere ale marilor companii, etc) au determinat institutiile bancare să creasca dobânzile si sa inăspreasca condiţiile de acordare a creditelor pentru a reuşi să se adapteze acestor schimbari.

Activitatea de creditare a insemnat si a avut la baza intotdeauna ca o conditie esentiala increderea intre parti. Insa pentru ca increderea nu este materiala si masurabila, de-a lungul timpului, bancile au introdus criteriile de eligibilitate asa cum le cunoastem noi astazi: capacitatea de rambursare, reputatia, istoria comportamentului de plata in situatii similare, suma solicitata, perioada etc.

joi, 19 februarie 2015

Societatea peste 20 de ani


   Cum o să ajungem peste 20 de ani?Cu siguranță că jumătate din populație o să fie oameni de știință,iar cealaltă jumătate conducători ai mașinăriilor inventate de oamenii de știință.
  Ușor-ușor,societatea începe să se degradeze.Tot ce este natural dispare,iar aceasta va impune alte limite.
  Oamenii vor deveni dependenți de tehnologie mai mult decât sunt deja,vor deveni mai atașați de gadgeturi decât de relațiile între oameni,mașinile vor deveni din ce în ce mai evoluate.
  Așa cum în trecut oamenii nu își permiteau să cumpere citrice sau alte fructe decât la ocazii speciale,așa și acum tehnologia evoluată,precum imprimantele 3D sau roboții nu sunt disponibile pentru toată lumea,dar în viitor,lucrurile acestea vor deveni banale,așadar,inteligența artificială va intra încet-încet în viața noastră de zi cu zi.
  Satele vor deveni părți ale orașelor,datorită dezvoltării în exces,iar orașele mari vor deveni metropole.În viitor,tot mai multe țări vor adera la organizații internaționale.
  O problemă a viitorului este și limba care o să fie vorbită.Gândiți-vă că printre noi sunt oameni care nu înțeleg limba latină,care,totuși,a fost vorbită acum puțin timp.Precum limba latină,vor dispărea și alte limbi,iar cea engleză o să fie vorbită de aproximativ 90% din populație.
  O să trăim într-o eră supra modernă care va duce la distrugerea ecosistemului prin supraexploatarea minereurilor de petrol,cărbuni și multe altele.Va putea fi posibilă călătoria pe alte planete,unde o să găsim alte surse de energie și combustibil,iar pe Pământ,principala sursă de energie va fi energia solară.

  Din punct de vedere cultural,în viitor,societatea va constrânge poeții și le va strivi inspirația.Vor fi alte ideologii care vor influența modul de gândire al oamenilor,sistemul de învățământ sau chiar și comportamentul acestora.Totodată,va influența arta,precum pictura,muzica,dar și arta poetică.De exemplu,vor dispărea autorii romantici,clasici și așa mai departe.
  În definitiv,nu putem prezice viitorul,putem doar presupune cum va fi acesta.Printre altele..VIITORULUI ÎI SUNT NECESARI OAMENI DE VIITOR.

Autor: Ion Vladina

miercuri, 18 februarie 2015

Avantajele și dezavantajele fondurilor europene




       



           Ce sunt fondurile europene sau fondurile nerambursabile?Poate mulți dintre noi nu știm încă.Poate ne gândim la banii pe care ni-i dau statul sau poate la banii pe care îi cerem acestuia și de multe ori nu îi primim. Fondurile europene sunt sumele de bani prin care Uniunea Europeană acționează pentru eliminarea disparițiilor economice și sociale între regiuni, în scopul realizării coeziunii economice și sociale.

        Acestea se numesc și fonduri structurale. Fondurile nerambursabile sunt cele care se acordă fără a mai fi restituite. Există multe dezavantaje ale fondurilor europene, printre care:
 
- refuzarea cererii de primire a fondurilor
 

- verificarea periodică a oamenilor desemnați să vină să inspecteze lucrările pe tot parcursul
 

- (dacă nu există o societate, trebuie înființată una) cheltuieli cu înființarea unei firme noi
 

 - trebuie achitate toate datoriile pe care le avem la stat

        Fiecare lucru în parte are și dezavantaje, dar și avantaje,precum:
- poți primi banii pentru înființare și pentru "punerea pe picioare" a propiei afaceri fără a-i da înapoi 

 
- (dacă avem deja o societate ) nu mai cheltuim bani pentru înființarea unei societăți
 

Acestea fiind spuse, putem spune că orice om care are o societate înființată și vrea să facă rost de fonduri de la UE, poate încerca oricând, deoarece orice acțiune făcută are și avantaje și dezavantaje, dar la sfârșit, merită munca depusă.

Autor: Niculae Cristina

Invatamantul peste 20 de ani


 

 

              V-ați întrebat vreodată dacă se va schimba învățământul? Ei bine,eu da. Mă gândesc că mulți dintre profesorii din zilele de azi vor intra la pensie, iar mulți dintre tinerii de astăzi nu vor vrea să lucreze în învățământ. Ce vom face? Cum vor învăța următoarele generații? 
 
              Cred că ar apărea multe tehnologii bune care îi vor ajuta să învețe mai ușor. Vor apărea profesori-holograme, profi care vor pune note direct în "catalogul virtual" al fiecărui elev. Posibil ca viitoarele cărți să fie ceva asemănător cu tabletele ,iar pixurile vor fi tastaturi. Mulți dintre viitorii "mici-genii" să nu mai existe decât în domeniul tehnologiei, iar acest lucru va distruge mult nivelul de învățare. Notele, mediile ,dar, mai ales, reputațiile liceelor vor scădea ,iar astfel,nimeni nu va mai fi nevoit să dea examene. 

               Poate că examenele,peste ani, vor fi virtuale,iar notele la acestea vor fi 5% din media de admitere dintr un liceu. Peste 20 de ani,sunt sigură că învățământul se va schimba radical cu ajutorul tehnologiei..

Autor: Niculae Cristina

DE CE NU AȘ DESCHIDE O AFACERE



Mulți oameni spun că în vremea aceasta și-ar deschide o firmă,însă eu nu aș face asta, deoarece decizia de a intra în afaceri este influențată de trei factor, și anume: capitalul inițial, calitățile și competențele anteprenorului și mediul de afaceri.
             Capitalul inițial constă în suma de bani necesară desfășurării afacerilor până la primele încasări, iar eu cred că,pe timp de criză,nu toată lumea are banii necesari până la primele încasări.

Fondurile europene,beneficiu sau pierdere de vreme?

    Cu trecerea timpului,oamenii vor să își deschidă afaceri,acestea fiind din ce în ce mai numeroase.Mulți cred că pașii care trebuie făcuți sunt puțini și ușori,iar asta e un motiv pentru care aceste "afaceri" nu rezistă în timp.  

Ironia sorții sau lipsa documentației în acest domeniu?

    Anumite persoane ar putea spune că este vorba de o "ironie a sorții",dar,de fapt,intervine lipsa de documentație în privința acestui domeniu.Asta e ca o bază principală în deschiderea unei afaceri.Trebuie să știi,în primul rând,de ce vrei să îți deschizi anumita afacere.Apoi,trebuie să știi câte ceva despre aceasta,despre riscuri,despre avantaje/dezavantaje..dar fără aceste cunoștințe (minime chiar) ajungem,inevitabil,să pierdem tot ce am construit,respectiv,obținut până în acel moment. 

marți, 17 februarie 2015

Fondurile europene intre binecuvantare si hazard moral.

Finantarea cu bani europeni prezinta o multime de avantaje dar si dezavantaje. Ele pot fi o sabie cu doua taisuri. Daca stii cum sa o manui iti garanteaza viitorul dar daca nu iti poate aduce chiar "pieirea". De aceea trebuie sa fim intelepti si sa luam decizii bune nu numai pe termen scurt; daca vrem sa fim mai destepti decat ceilalti trebuie sa mai urcam o treapta, sa luam decizii bune pe termen mediu, iar daca vrem sa urcam pana in varful succesului deciziile bune trebuie sa se indrepte spre termen lung.

luni, 16 februarie 2015

Efectele globalizarii

Globalizarea are efecte in toate tarile lumii, inclusiv in Romania. In prezent putem vedea in direct cum dispar vestigiile societatii industrial clasica caracterizate prin combinate industriale mamut sau orase monoindustriale. Romania, o tara relativ saraca si lipsita de viziune pe termen lung este astazi mult mai expusa crizelor decat alte tari, mai ales in ceea ce priveste crizele "de import" cu alte cuvinte efectelor globalizarii. Romania se confrunta cu o productivitate redusa a muncii, transporturi deficitare si informatizare precara.

Avantaje si Dezavantaje ale finantarii prin fonduri europene.

Finantarea prin fonduri nerambursabile este o masura prin care Uniunea Europeana sprijina antreprenorii in schimbul unor conditii. Aceste conditii pot pune probleme pentru antreprenori cu diferite grade de dificultate. La prima vedere faptul ca banii sunt nerambursabili este o adevarata binecuvantare pentru antreprenor, insa pot aparea diverse probleme.