"If you think education is expensive, try ignorance!" Derek Bok

joi, 26 februarie 2015

Despre globalizare

Globalizarea reprezinta extinderea dimensiunii unui fenomen, a unei ideologii, a unei strategii la scara intregii planete. Termenul este folosit pentru a descrie schimbarile in societate si in economia mondiala, care rezulta din comertul international extrem de crescut si din schimburi culturale. Descrie cresterea comertului si a investitiilor datorita caderii barierelor si cresterii interdependentei intre state. In context economic globalizarea se refera adesea la liberalizarea comertului.
Globalizarea prezinta avantaje si dezavantaje in ceea ce priveste impactul asupra populatiei, industriei culturii si mediului inconjurator.
Printre multele avantaje ale globalizarii se numara posibilitatea de accesare imediata a informatiei si posibilitatea de comunicare in jurul lumii prin intermediul serviciul de internet, telefonie si roaming, posibilitatea de a calatorii cu necerul minim de acte si vize in aproape toate tarile lumii, posibilitatea de vanzare si cumparare prin mediul virtual si prin servicii globale de transport, crearea unei limbi universale pentru facilitarea comunicarii, crearea monedei unice europene.
De asemenea, numarul oportunitatilor a crescut odata cu destramarea barierelor interstatale, actualmente terminarea studiilor superioare ofera un numar mult mai mare de posibilitati de angajare, datorita raspandirii rapide a informatiei si a monitorizarii virtuale a activitatii studentilor. Prin monitorizare astazi este posibila extinderea unei afaceri pe plan mondial cu un numar redus de angajati.
O alta oportunitate este aceea de dezvoltare interculturala. Prin intermediul serviciilor on-line se pot tine cursuri de limbi straine, istorie, geografie, fara a fi nevoie de prezenta fizica in respectivele tari sau culturi.
Insa, cu toate aceste avantaje si oportunitati, dezavantajele acestui process duc la crearea unei opozitii, din cauza divizarii care se produce datorita inegalitatii economice sociale si politice dintre state.
Statele puternic dezvoltate creeaza aliante ce au ca scop absorbtia statelor subdezvoltate pentru resurse, creandu-se monopolul economic. Rezultatul acestui monopol este pierderea culturii, a obiceiurilor si traditiilor in favoarea unei stabilitati economice.
Crearea corporatiilor si pietelor financiare globale exclude, putin cate putin, producatorii independenti si micile intreprinderi precum si producatorii nationali, in favoarea produselor de import cu pret exagerat si calitate indoielnica. Acest lucru duce de asemenea la pierderea valorilor culturale, a traditiilor si a resurselor umane, traiul dificil provocand exodul unor mase mari de oameni.a
Practic, desi globalizarea ofera facilitate si informatii pentru o buna dezvoltare in regim de egalitate, consumarismul excesiv si avaritia au adus procesul de globalizare la principalul responsabil pentru inegalitatile intre state.
Desi s-a creat moneda unica tocmai pentru facilitarea comertului si a afacerilor, cei ce au pastrat propria moneda ajung tinte pentru un posibil colaps prin fluctuatii mari ale monedei respective fata de moneda nationala.
Principalul risc creat de globalizare este epuizarea de resurse natural, actualmente nivelul de productie si vanzare este mult mai ridicat decat cel de contabilizare si refacere a resurselor.
In concluzie, procesul de globalizare este unul foarte complex, greu de redus la o difinitie universal ori la o parere pozitiva sau negative. Este un proces inevitabil si ireversibil, decizia de actiune pro sau contra acestuia tine de fiecare individ in parte, fiind insa necesara o viziune de ansamblu, pentru un demers echitabil intre partile positive si negative ale acestuia.


Autor: Salajan Corina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu