"If you think education is expensive, try ignorance!" Derek Bok

sâmbătă, 21 martie 2015

Globalizarea

   
    Globalizarea este termenul modern,folosit la descrierea schimbărilor în societăţi şi în economia mondială,care rezultă din comerţul internaţional extrem de crescut şi din schimbările culturale.Aceasta descrie creşterea comerţului şi a investiţiilor,datorită căderii barierelor şi a interdependentei dintre state.

   Globalizarea este un fenomen complex şi,de aceea,sunt multe cauze indicate.Numim,însă,printre principalele cauze:
-Tehnologia,care cuprinde internetul,mass-media internaţională şi rapiditatea cu care se răspândesc informaţiile.
-Cheltuielile şi viteaza de transport (atât pe sol,cât şi cel aerian).
-Sfârşitul Războiului Rece (după căderea "Cortinei de Fier",statele au început să se deschidă în direcţia pieţei mondiale)
-Problemele globale,precum clima,migraţia şi crizele economice.Toate acestea duc spre formarea unei idei despre globalizare,dar totodată,se înfiinţează organizaţii globale,privind drepturile omului,apărarea planetei etc.
-Lăsarea preţurilor mai libere (Liberalizarea)->fără această acţiune,comerţul mondial nu ar mai fi fost posibil cu adevărat.
Există şi efecte pozitive!
Globalizarea aduce şi o serie de avantaje,ca de exemplu:
-Unirea marilor firme în corporaţii multinaţionale (principalul avantaj) ->are că rezultat reducerea semnificativă a costurilor,datorată creşterii producţiei peste anumite nivele,considerate a fi nişte trepte către eficientă.
-Flexibilitatea de a produce,de a concepe şi de a inova în ţări diferite,utilizând la maximum forţa de muncă disponibilă şi resursele existente (Ăsta este un al doilea mare avantaj).
Pentru marile corporaţii,globalizarea înseamnă oportunitatea de a investi astfel încât produsul final să fie mai bun şi mai competitiv din punct de vedere calitativ sau al preţului.Din punctul de vedere al consumatorului,produsele pot fi livrate mai repede,la o calitate superioară şi la un cost scăzut.Mai mult de atât,globalizarea înseamnă mobilitatea forţei de muncă,ceea ce înseamnă că oamenii cu o pregătire superioară vor putea munci acolo unde este nevoie de ei,nemaifiind constrânşi din punct de vedere geografic.
Pe lângă efectele pozitive,întâlnim şi efecte negative..
  Statul îşi va pierde încet puterea de control asupra economiei şi autoritatea asupra teritoriului naţional.Firmele multinaţionale vor putea oricând restrânge activitatea din anumite ţări,fără ca anumite guverne să poată să se opună.Forţa de muncă va fi mai puţin protejată din punct de vedere al siguranţei locului de muncă însă,indivizii foarte bine pregătiţi vor fi angajaţi,datorită mobilităţii.Se observă încă de pe acum o separare a ţărilor cu societăţi bogate de a celor cu societăţi sărace.În viitor,această separare se va putea accentua pe măsură ce avantajele deţinute de ţările cu societăţi bogate vor fi din ce în ce mai mari,iar diferenţele de tehnologie vor creşte.Ţările sărace vor deveni neatractive din punct de vedere al investiţiilor străine,decât în măsura în care ele vor furniza avantaje considerabile în ceea ce priveşte forţa de muncă sau resursele naturale.
  Cu alte cuvinte,globalizarea are anumite puncte tari,care au un efect pozitiv şi anume,faptul că oamenii intră în relaţii unii cu alţii mult mai uşor,graniţele sunt mai deschise şi indivizii nu devin deţinuţi în propriile ţări,comunicarea se face mai uşor şi rapid prin intermediul tehnologiei,viaţa devine mai uşoară datorită anumitor dispozitive.
  Partea negativă a globalizării se referă la pierderea individualităţii,intimităţii şi dreptului la decizie individuală a omului.
  Prin globalizare,omul devine doar o unealtă în planurile şi interesele planetei,fără a se ţine cont de valoarea lui că şi individ.Toate aceastea duc la un oarecare haos al planetei,mai degrabă decât la ordine,aşa cum se tinde a susţine!


Ioniţă Georgiana
Clasa: a XI-a E

duminică, 8 martie 2015

Globalizarea. Cauze. Efecte

Globalizarea, fiind un fenomen foarte complex, este influentata de mai multe cauze, dintre care cele mai importante sunt: internetul, mass-media, rapiditatea cu care se propaga informatiile, sfarsitul razboiului rece, migratia internationala, criza economica, corporatiile multinationale, liberalizarea comertului si altele.