Globalizarea, fiind un fenomen foarte complex, este influentata de mai multe cauze, dintre care cele mai importante sunt: internetul, mass-media, rapiditatea cu care se propaga informatiile, sfarsitul razboiului rece, migratia internationala, criza economica, corporatiile multinationale, liberalizarea comertului si altele.
Autor: Mihalache Simona
Globalizarea are tendinta de universalizare, tendinta de a evidentia ceea ce este comun si afecteaza in fapt toate acestea. Este ca si cum s-ar instaura o noua ordine mondiala, bazata pe legi globale in care individul isi pierde valoarea de individ, totul devenind comun. Valoarea omului este pusa in umbra de populatia planetei ca si intreg, iar nevoile individului de orice natura sunt calculate la modul general.
Globalizarea pune accentul in special pe economie si tehnologie. Economia planetei este in stare de criza iar tehnologia este un mod foarte rapid in care lumea este informata dar si influentata in actiunile ei.Tehnologia avansata pare sa incerce excluderea utilitatii omului in orice activitate.
Globalizarea are tendinta de monitorizare in masa spre "siguranta cetateanului", iar, din dorinta de a se tine totul sub control individul este privit cu suspiciune tot timpul. De exemplu individul poate fi urmarit prin satelit, de camere de filmat, prin modul in care isi foloseste cardul, prin telefonul mobil sau sistemul GPRS, chiar si prin introducerea unui microcip. Toate drepturile omului, inclusiv dreptul la intimitate, sunt incalcate astfel.
Puncte tari:
Prin globalizare, oamenii intra in relatii cu altii mult mai usor, granitele sunt mai deschise si indivizii nu devin detinuti in propriile tari, comunicarea se face mult mai rapid prin intermediul tehnologiei.
Puncte slabe:
Globalizarea are si parti negative, cum ar fi pierderea individualitatii, a intimitatii si dreptului la decizie individuala, omul devenind o unealta in planurile si interesele globale ale marilor puteri.
In concluzie nu sunt de acord cu acest proces numit globalizare, deoarece mi se pare inacceptabil faptul ca ne comportam la fel cu totii, sa avem toti vietile la fel. Cel mai bine ar fi sa existe diferente intre noi din care sa avem de invatat.
Autor: Mihalache Simona
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu