"If you think education is expensive, try ignorance!" Derek Bok

duminică, 20 decembrie 2015

Invatamantul peste 20 de ani. Boizas Daniela.

Omul poate deveni om numai prin educaţie. El nu e nimic decât ceea ce face educaţia din el.
-Immanuel Kant-


   Tudor Vladimirescu a fost cel care a inițiat pe toată perioada secolului XIX mai multe sisteme educaționale precum: școli elementare, gimnazii, colegii, universități etc. În aceea perioadă educația favoriza mai mult partea înstărita a societății, cei cu o situație materială bună, pe care cea mai mare parte a populației nu o avea. În timp, mai precis după primul război mondial, învățământul primar a devenit obligatoriu și gratuit pentru toți cetățenii țării.

   În prezent școala reprezintă un spațiu în care individul se formează încă de mic, unde  își însușeste anumite valori, principii și obiceiuri. Scopul acesteia este de ai ajuta pe copii să se dezvolte, să-și mărească orizonturile și să acumuleze cât mai multe cunoștințe.
   De asemenea, conform lui Immanuel Kant educația este principalul lucru care il ajută pe individ să devină în primul rând un om respectat, educat și matur. Aceasta este cea care îl formează și îl transformă pe copil în cel care este în prezent.
  Lipsa educației în viața oricărui om duce la un trai lipsit de siguranță și plin de obstacole greu de trecut sau evitat, unde cunoștintele nu mai pot veni în ajutorul individului, deoarce nu le are și de asemenea acest lucru poate avea și un efect negativ asupra comportamentului pe care îl are persoana respectivă.
    După părerea mea școala a fost și este un îndrumator în viața noastră. Odata cu avansul tehnologic educația s-a adaptat noului sistem și a creeat noi programe de învățământ, specifice generaților prezente și viitoare.
   Viitorul după cum știm este incert, însă ne putem imagina diferite lucruri legate de societatea în care trăim, legate de oameni, tehnologie și nu în ultimul rând de educație.
   Noi suntem o genereație conectată global și care este expusă înca de la o vârsta foarte fragedă la internet și tot ce ține de el, de aceea sistemul de învățământ se va schimba radical peste 20 de ani. Acesta are tendința să se schimbe în prezent destul de des, de la noi forme de învățământ, noi programe, legi și așa mai departe.
  Școala trebuie să se muleze pe noile tranduri ale tehnologiei pentru a putea interacționa mult mai eficient cu tinerii din ziua de astăzi. Dă-i unui tânăr să citească o carte și acesta va veni cu lectura citită sub forma de rezumat, găsit pe internet, dintr-o sursă anonimă care nu prezintă neapărat o descriere totală  sau adevărată a cărții respective.
  Eu consider că în viitor este posibil ca totul să fie mult mai avansat decât astăzi. Cel mai probabil învățătorii vor fi înlocuiți cu o holograma, iar elevii în cel mai rău caz vor învăța de acasă cu aceasta. Deși nu cred ca în 20 de ani se va ajunge chiar așa, cu siguranță copii nu vor mai avea nevoie de caiete, pixuri sau cărți.  Vor avea tablete, telefoane, laptopuri și diverse aparate care să-i ajute să scrie, chiar sa le facă temele doar printr-un click.

   Există și un pericol în cazul acestei schimbări, și acela că va dispărea dorința de comunicare, ceea ce poate modifica comportamentul tânărului și îl poate transforma într-o persoana anti-sociabila.
    Însă un lucru rămâne important și necesar în viața oricărui individ și acela fiind școala, care este un îndrumător în viață si un deschizător de drumuri.
Autor: Boizas Daniela Cristiana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu