"If you think education is expensive, try ignorance!" Derek Bok

sâmbătă, 26 decembrie 2015

Societatea peste 20 de ani. Boizas Daniela.


Accesul la informații datorat schimbărilor tehnologice a modificat de-a lungul timpului atât obiceiurile de consum, cât şi percepţiile oamenilor asupra vieții de zi cu zi. Societatea actuală este una conectată global, iar generaţiile tinere suportă o expunere  intensă la internet încă de la o vârstă foarte fragedă, ceea ce duce la o modificare considerabilă a comportamentului de consum și a modelelor de comunicare.

       Mediul de afaceri şi marketingul s-au modificat ca urmare a evoluţiei mediului digital, iar brandurile au     dezvoltat strategii de promovare în funcţie de segmentul de public vizat.
       Societatea de astăzi a suferit o schimbare radicală datorată noii generații. Aceste generații se găsesc sub   denumirea de generația Y si generația Z, care s-au născut și au crescut  sub influența internetului și a            telefoniei mobile.
             Tinerii din ziua de astăzi au o influență majoră asupra celor mai în vârstă. Aceștia au reușit să le               schimbe percepțiile cu privire la societate și i-au ajutat să se adapteze noilor tehnologii.
             Din perspectiva mea ca reprezentant al generației Z , am avut o influneța puternică aspura celor mai în    vârstă ca mine, în special asupra familiei mele. Dacă ar fi să luam în considerare toate schimbările care au   avut loc până în prezent atât din punct de vedere tehnologic cât și a schimbării mediului înconjurător            putem observa că odată cu trecerea timpului cunoștințele oamenilor devin tot mai vaste, insă apar și              anumite riscuri.
            Evoluţia tehnologiei nu poate evita aducerea vieţii inteligente la conştientizarea unui lucru mai                 presus de celelalte şi acela că o dată cu avansarea în tehnologie, plătim şi un anumit preţ. Un bun                exemplu ar fi fabricile şi uzinele care facilitează viaţa omului, dar care în acelaşi timp pot deveni un             factor dăunător mediului.
           De aici putem înțelege că plătim un anumit preț pentru lucrurile pe care le avem în prezent și că                 viitorul deși poate fi unul mult mai avansat din punct de vedere tehnologic asta nu înseamnă că va fi și cel    mai bun lucru pentru oameni, mai precis pentru un stil de viată sănătos.
            Deși ne imaginăm că vom fi doctori, pompieri, astronauți sau manageri, cu siguranță timpul poate              schimba această percepție sau dorință.
             Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut idei diferite legate de cum va fi în viitor.
            Multe dintre viziunile acestora s-au adeverit odata cu avansul tehnologic și  schimbarea stilului de            viața. De obicei viitorul ține de cei care au cunoștiințele necesare pentru a aduce o schimbare a                      tehnologiei si a vietii.
            Indiferent cât ne-am imagina noi viitorul nu vom avea un total control asupra lucrurilor care vor               apărea. Viitorul reprezintă o nouă eră tehnologică. De la schimbări de mediu la schimbări tehnologice,         omul va ajunge mult mai avansat în cunoștiințe și capabil să creeze noi tehnologii care să                             îmbunătățească viața oricărui om.
           În concluzie, viitorul este incert, însa datorită mass-mediei putem avea o idee asupra a cum va arăta           lumea peste 20 de ani, adică intr-un stadiu mult mai avansat al tehnologiei, foarte asemănător filmelor S       SF.


Copiii visează de mici, mai precis sunt inspirați de caracterele sau personajele îndrăgite de aceștia. Ele reprezintă un model pentru tineri până la o anumită vârstă, cand aceștia se maturizează și își schimbă percepțiile.
   Nu toți cei care lucrează o fac într-un domeniu legat de cel pentru care s-au pregătit în perioada educației. De asemenea nu toți își găsesc un loc de muncă foarte repede și nici nu simt nevoia să iasă din spațiul  lor de confort oferit de către familie.
    Conform articolului „Tineri in Romania”  (Sandu, 2014, pg. ) „aproape trei sferturi dintre tinerii de 14-29 de ani și 50% dintre tinerii de peste 18 ani din România locuiesc cu părinții”, lucru datorat în principal lipsei unui loc de muncă stabil și/sau al familiei din care provine individul, aceasta având o stare financiară medie sau mică.[1]
    Actorul Dan Puric ne spune că cea mai importanăa meserie este aceea de a fi “Om”. De profesie OM- probabil cea mai grea profesie este aceea de a știi ce înseamnă să fi om și de a te comporta ca atare.
   În prezent pentru tineri există foarte multe internshipuri care să le dea startul în carieră. De obicei aceștia lucrează ca intern în companii mari sau mici, cunoscute sau mai puțin cunoscute. Pentru aceștia un bonus este practica sau voluntariatul pe care l-au facut în timpul școlii.
   Indiferent de meseria pe care o ai sau o vei avea scopul rămane același, banii!
   Dupa părera mea cele mai de succes meserii de viitor  vor fii în domeniul: IT, Medical, Ingineri, Analişti financiari și Management de proiect.
   Dintre toate acestea cel mai de succes va fii IT-ul.
   Datorita avansului tehnologic s-au creeat diverse platforme de socializare și căutare precum Facebook, Google, bloguri, etc., care sunt administrate de către oameni pricepuți în calculatoare și care au un castig destul  de mare de pe urma acestora. Desigur ca și celelalte domenii sunt importante însă depinde și de ceea ce își dorește fiecare individ să facă mai departe în propria carieră.

Autor: Boizas Daniela Cristiana




[1] Sandu, D., Stoica, C.A., Umbreș, R., (2014), Tineri în România: griji, aspirații, atitudini și stil de viață, Friedrich Ebert Stiftung, Vol. 1



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu